Monday, April 11, 2011

Seafood Carbonara modified to Asian Taste


My home made Carbonara become my sis' fav.. Even da several time makan pun, x reti2 jugak dia buat sendiri.. Tau makan kepala udang je si Tikah tu.. Da lame da nak share resepi ni tp asyk sibuk je lately.. Now got some time to write, will share this resepi specially dedicate to Atiqah Razali. Hope one day dapatla makan Carbonara yang dia buat...

Bahan Bahan

-1 biji bawang kuning, 5 biji cili hijau (blend together)
-1 biji kentang (blend)
-1 tin button mushroom
-1 packet fresh button mushroom
-15 ekor udang XXL (klu beli udang kat TESCO)
-1 tin ready made Prego Cabonara Sauce. 
- Daun oregano
-Parmesan cheese
-Any type of pasta

Chara Membuatnya

* Siang Udang, (just buang janggut n duri je), cuci n rebus dgn air yang sedikit.
  Air rebusan udang jgn buang, ambil udang je kupas kulit n buang kepala.
  Nak sedap lagi, kulit n kepala udang tu bley blend n tapis, ambil air as prawn stock. 
  Klu x nak blend kepala udang tu boleh bagi Tikah makan.

* Blend bawang dgn cili, pastu tumis dgn mrnggunakan minyak yang sedikit je sampai wangi.

* Masukkan all da button mushromm, kacau2 kacau2 sampai layu mushroom2 tu.

* Masukkan udang, air rebusan udang, stock udang dan Kentang yg telah diblend. kacau sampai mendidih.

* Finally boleh masukkan Prego Carbonara sauce, kacau n tutup api.

* Very easy. Its done. Ready dihidangka dgn daun oregano dan Parmesan cheese, bersama2 pasta yang telah   
  direbus sampai masak. 
 (Klu guna pasta yg mcm screw ni, jgn pulak terlebih rebus sampai jadi mcm kuew teow..pesanan dari Atiqah   
 Razali sbb dia da ada experience..) 






1 comment: