Mee Kuah ni, mmg tersangatlah sedap...
Mak Melah is my beloved mom. Mak cerita, dulu masa mak bukak kantin kat Sek.Keb. Sungai Bogak,
Klu hari mak buat mee kuah, guru besaq pi meeting kat luar sekolah pun, akan balik lunch kat kantin nak makan mee kuah mak jugak.. Hebat kan...
Camana boleh sedap sgt mee kuah Mak Melah ni...
Rahsianya adalah, bahan yang digunakan mcm tulang,daging, udang, mestilah fresh. Bapak cukup pantang klu pi market beli barang2 yang x fresh. Pastu, kombinasi sos cili n kicap tu mestilah betul, mak da sgt pro buat mee kuah ni x yah nak ukur secawan 2 cawan, lempaq lempaq ja dlm periuk, sure sedap punya.
Ni resepi istimewanya..
Bahan2
Mak Melah is my beloved mom. Mak cerita, dulu masa mak bukak kantin kat Sek.Keb. Sungai Bogak,
Klu hari mak buat mee kuah, guru besaq pi meeting kat luar sekolah pun, akan balik lunch kat kantin nak makan mee kuah mak jugak.. Hebat kan...
Camana boleh sedap sgt mee kuah Mak Melah ni...
Rahsianya adalah, bahan yang digunakan mcm tulang,daging, udang, mestilah fresh. Bapak cukup pantang klu pi market beli barang2 yang x fresh. Pastu, kombinasi sos cili n kicap tu mestilah betul, mak da sgt pro buat mee kuah ni x yah nak ukur secawan 2 cawan, lempaq lempaq ja dlm periuk, sure sedap punya.
Ni resepi istimewanya..
Bahan2
2 bungkus me
Daun bawang daun sup
Bawang merah 5 ulas dihiris
12 biji cabai kering*
3 biji bawang vesar*
1labu bawang putih* 1/2 kisar, 1/2 ketuk2
Sekilo tulang
Setengah kilo daging
Satu botol kecil sos cili
1/2 cawan kicap
2camca serbuk sup
Satu senduk kecik minyak
Goreng cili kering hingga keras.
Daging dan tulang direbus hingga empuk
Kisar dgn * .
Tumis hirisan bawang merah dan bawang putih sampai kuning.
Masuk daun bawang daun sup. Kemudian masukkan
bahan2 yg dikisar tadi., Kacau hingga naik minyak.
Masukkan air rebusan daging. Masukkan serbuk sup, sos cili, kicap,
garam, masak hingga mendidih.
Kalau masak bnyk, bubuh gula sikit.
Kalau nak pekat, masukkan sedikit tepung jagung
Masaklah atas api sampai daging lembut...
Masaklah atas api sampai daging lembut...
No comments:
Post a Comment