Now, i'm gona share da recipi here...Resepi yang telah diubah suai supaya bersesuaian dengan sebiji labu.
Bahan-Bahan
- Sebiji Labu (1.3kg) kupas, potong n steam
- Sebiji bawang kuning potong halus
- 2 ulas bawang putih potong halus
- Sebiji Kentang potong dadu halus
- 6 biji cili padi, kasik pedas sikit
- 300ml fresh milk
- 200ml air kosong
- 1/4 anchor butter
- 8 ekor udang segar, kupas kulit
( kalau ikut resepi kat internet, they use
stock or chiken stock, x mainla stock2
ready made ni. So, i used da fresh one)
- Garam secukup rasa
- 1 teaspoon black paper
- Kulit kayu manis sket
Chara Membuatnya (teringat baca buku resepi mak ejaan lama chamca, chara,..)
- Chairkan butter dalam kuali, tumis bawang2 dan chili sampai perang bawang tu.
- Masukkan potato n goreng sampai masak.
- Masukkan udang, kacau 5 minit.
- Tuang susu segar dalam kuali..diikuti labu & air.
- Kacau 10 minit / sampai sebati / sampai labu tu lembik n jadi macam bubur.
- Tutup api, biar sejuk sikit, then take half and blend.
i x blend semua bcoz i like rasa bila tergigit2 sikit labu yg x hancur..
- Sedia untuk dihidangkan, semangkuk besar tau dapat soup ni. Klau pi makn
di restoran, mahal betul price dia. Padahal modal sebiji labu baru RM 1.25 sen je..
- Make sure makan time panas, n boleh dimakan dengan roti lembut, Baguette,
or biskut mayat.. hirup seperiuk pun sodap..
jaja as i know realy2 good in cookin.. ckp je masak pe.. western, malay, chinese... semua sedap..
ReplyDeleteadui.. lapa2..