Wednesday, January 26, 2011

Quick n Easy Grilled Black Paper Chiken

Makaanan paling cepat n paling senang disediakan,..as easy as preparing mee segera.. Pas prepare Sup Labu, rasa mcm x cukup plak kan makan sup saja. Makanya, saya pun mengeluarkn ayam dalam fridge yang dibeli Isnin lalu di Mydin usj.

Quickly wash it, then perah lemon, Tabur lada hitam, add some oyster sauce, pastu saja2 tambah daun oregano. Panggang dalam oven selama 15minit pada suhu 200 degree.. Nak sedap lagi, perap semalaman, esok baru panggang. Oklatu resepi ni kalau sekadar tetiba rasa nak makan someting yang digrilled..makan sampai kenyang. Cuma lambat sikit la kalau rasa nak makan, baru nak kluar beli ayam.. On da way nak pi beli ayam tu, lalu pulak depan Secret recipe, terus singgah makan ayam black paper kat Secret Recipe. Senang cerita.


Idea baru di rumah baru dalam pinggan baru, masa nak bakar tu bakar skali dgn cendawan shitakae my favourite. Cendawan tu jadi sdp dikunyah2 mcm daging plak. Sejak saya makan capsicum dlm subway, its become my fav now. ...So potong capsicum skali untuk seimbangkan makanan anda.. 

Pumpkin Soup

First time i ate Sup Labu time pegi rumah kakak taun lepas kot.. sedap.. Tetibe je rini rasa nak makan sup labu. Memandangkan bos x de di office, google lah saya mencari resepi sup labu. Belambak2 resepi sup labu kat internet. nah, ambik ko. As usual, i like to modified n adding up someting new in resepi sedia ada.. Hasilnya.. My Yummy yummy Pumpkin Soup. 


Now, i'm gona share da recipi here...Resepi yang telah diubah suai supaya bersesuaian dengan sebiji labu. 


Bahan-Bahan

- Sebiji Labu (1.3kg) kupas, potong n steam
- Sebiji bawang kuning potong halus
- 2 ulas bawang putih potong halus
- Sebiji Kentang potong dadu halus
- 6 biji cili padi, kasik pedas sikit
- 300ml fresh milk
- 200ml air kosong
- 1/4 anchor butter
- 8 ekor udang segar, kupas kulit 
   ( kalau ikut resepi kat internet, they use 
     stock or chiken stock, x mainla stock2
     ready made ni. So, i used da fresh one)
- Garam secukup rasa
- 1 teaspoon black paper
- Kulit kayu manis sket

Chara Membuatnya  (teringat baca buku resepi mak ejaan lama chamca, chara,..)

- Chairkan butter dalam kuali, tumis bawang2 dan chili sampai perang bawang tu.
- Masukkan potato n goreng sampai masak.
- Masukkan udang, kacau 5 minit.
- Tuang susu segar dalam kuali..diikuti labu & air.
- Kacau 10 minit / sampai sebati / sampai labu tu lembik n jadi macam bubur.
- Tutup api, biar sejuk sikit, then take half and blend.
   i x blend semua bcoz i like rasa bila tergigit2 sikit labu yg x hancur..
- Sedia untuk dihidangkan, semangkuk besar tau dapat soup ni. Klau pi makn
  di restoran, mahal betul price dia. Padahal modal sebiji labu baru RM 1.25 sen je..
- Make sure makan time panas, n boleh dimakan dengan roti lembut, Baguette, 
  or biskut mayat.. hirup seperiuk pun sodap..